onsdag 21. mars 2012

CAS - samarbeid

Denne oppgaven gikk ut på å vise at vi kunne samarbeide og koordinere med en annen person.
Jeg var samarbeidspartner med Stian og vi kom frem til at vi skulle modellere en gitar og forsterker og ett miljø og sette dem i.
Miljøet ble ett lite rom med en scene og stoler med bord.

Ansvarsfordelingen ble denne


Ansvarsforhold
Aktivitet
Fordeling
Prosjektplan

Kristin
Aktivitetsplan Stian Kristin
Måltaking av gitar Stian

Modellering av deler Stian

Materialer på deler Stian

Sammenstilling av modell Stian

Modellering forsterker Stian

Tekniske tegninger

Kristin
Rom m/scene

Kristin
Stoler

Kristin
Bord

Kristin
Sceneteppe

Kristin
Importering i 3ds max Stian Kristin
Animasjon Stian

Belysning og rendering

Kristin
Ferdigjøring og innlevering Stian Kristin
Siden jeg ikke hadde greie på gitarer og forsterkere, ble det til att jeg modellerte miljøet rundt og laget tekniske tegninger for gitaren og stykkliste for forsterkeren.

I starten tok det litt før jeg kom i gang, for vi hadde problem med å få nok å gjøre. Så etter mye fram og tilbake så fikk vi orden på planen.
Etter det gikk samarbeidet veldig bra. Vi spurte om råd dersom vi trengte det og oppdaterte hverandre over e-post om hvordan det gikk. 

Jeg brukte en del tid på å få riktig belysning. Måtte til og med installere 3ds max på nytt, fordi spotlightene ville ikke fungere. Med nærmere ettertanke, så tror jeg nok bare at jeg ikke hadde stilt de sterkt nok på, men siden det ikke tok lang tid å reinstallere så gikk det greit. 

Stolen jeg laget var ett stort problem i seg selv, først og fremst med å finne en som passet inn slik som jeg ville. Deretter skulle den modelleres. Problemet var at jeg ikke hadde noe annet å gå ut i fra enn bilder (foraform) der var noen mål, men ikke nok til at den ble helt proposjonal. 
Til slutt ble jeg relativt fornøyd med resultatet. Siden den skulle brukes kun til miljøbildet og ikke til tekniske tegninger, så ble det bra nok. 

Så kom jeg i gang med de tekniske tegningene.
De skulle inneholde:
 - Gitar med stykkliste
 - Gitardeler med mål og nødvendige snitt og oppriss
 - Forsterker med stykkliste.
Dette tok da også lenger enn ventet. Siden jeg skulle lage stykkliste, så endte jeg opp med å lage en presentasjonsfil av gitaren og forsterkeren for å lettere se hvilke deler som skulle hvor. 

Ensete var vel at jeg kunne laget beskrivelse på hver enkelt del, men det ble for tidkrevende.

Stian fikk laget en kjempeflott gitar og forsterker og laget en veldig god animasjon. 
Eneste som var litt feil i oppgaven vår var at siden vi måtte redusere antall faces på modellen, eå gjorde Stian det på sin modell. Siden den skulle leverest, så var dette naturlig, da vi sammenlignet animasjon og rendrede bilder, såg vi at gitaren og forsterkeren var ikke i samme størrelse.
Vi hadde ikke tid til å rette på dette, så vi måtte bare levere det slik.

Alt i alt er jeg fornøyd med gjennomføringen av denne oppgaven. Jeg og Stian har jobber bra sammen og har gjort det vi skulle ut i fra det som var avtalt.

Og her er linken til vår animasjon: http://www.youtube.com/watch?v=q7DtNeyBt-Y&feature=youtu.be
 

tirsdag 13. mars 2012

CAVm3

Denne oppgaven gikk ut på å bruke modeller som tidligere har blitt laget i autocad og inventor, for å så lage en animasjon av messestanden fra CADHP1 hvor flere objekt blir satt inn.

Først skulle det lages en animasjon av toget som kjørte på banen sin og over broen.
Togbane
Det gikk forsåvidt greit å sette sammen togbanen. Det første som slo meg var at de constraints som hadde blitt lagt til i inventor var nå forsvunnet. Så jeg måtte koble de sammen med en egen funksjon på 3ds max design. Deretter skulle vi lage en path-styrt animasjon.
Animasjonen var enkel å få til, men jeg fikk ikke helt til belysningen.


Deretter skulle vi importere messestanden vår inn i en ferdig scene. Dette brukte jeg lang tid på, for antall faces ville ikke gå ned. Det viste seg at neste gang jeg prøvde gikk det fint. Så det var nok bare å restarte maskinen.


Derimot å sette inn huset var en utfordring. Siden vinduene var blocks så oppførte de seg hel merkelig dersom jeg prøvde å flytte de, men det ble som en effekt i animasjonen, så jeg lot det vere. Dette kunne nok bli løst dersom jeg løste opp det som bandt dem sammen med verktøy i 3ds max.
Togbanen fikk jeg etterhvert kontroll på, men opplevde at togene flyttet seg når jeg flyttet togbanen. Det løste jeg med å ta kun understell å binde til skinnene, for det ble rot når jeg bandt alt sammen inkludert hjul.


 Animasjonen av det hele tok også mye lenger tid enn beregnet. Dette var sikkert fordi jeg var altfor opphengt i at gjenstander skulle havne fint inn i bildet.
Det tok også en stund før jeg fant ut hvilken rendering funksjon jeg skulle bruke på animasjonen. Det var nok fordi jeg ikke har lest nøye nok gjennom leksjonene. Til slutt fikk jeg laget 2 animasjoner, den ene av preview kvalitet og den andre skulle vere renderet, men uansett hvilke instillinger jeg brukte, så ville ikke renderingen inkludere det objektene som skulle inn i bildet etter hvert. Så jeg måtte nøye meg med preview.

Her er animasjonen:

Så jeg ble for så vidt fornøyd med oppgaven, men måtte feile ganske mye før jeg fikk det rett.

fredag 2. mars 2012

CAMm3

Dette er et prosjekt som har gått gjennom 3 oppgaver CAMm1-3
Det har gått ut på å lage en espressokanne ut fra en modell som vi fikk utdelt. Fra
denne kunne vi ta mål å kunstruere en ny kanne med alle nødvendige deler.

CAMm1 og 2 gikk ut på å modellere kannen og få den til å se realistisk ut og
i CAMm3 så skulle vi lage en mini-versjon av kannen.

Det ble mer utfordrende enn jeg trodde, og jeg har slitt med å få målene til å stemme når jeg har krympet kannen. Jeg forandret dimensjonene på alle delene slik at de inneholdt et regnestykke som gjorde det slik at de forandret seg når jeg forandret hovedmålene.
Dette var kanskje ikke den enkleste måten å gjøre det på, men jeg fikk ikke tid til å høre med andre hvordan de gjorde det.
Så dette førte til en god del feil i proposjoner, som jeg prøvde så godt jeg kunne å rette opp igjen.
Med bedre planlegging så hadde jeg nok fått målene til å stemme, men det ble så tidkrevende at jeg måtte nøye meg med det jeg hadde.

Forandring av mål på kanne

 Animasjonen gikk forholdsvis greit, men jeg kom på senere at jeg burde rotere kannen på plass i animasjonen, siden den er beregnet på å skrues sammen.
Animasjon av sammensetning

I inventor så er det veldig greit å svært enkelt å lage tegninger på deler og sammenstilling. Mye enklere enn i Autocad. Det beste er at når man forandrer en del, så er det bare å oppdatere alle andre tegninger man har laget, så er alt på plass som det skal. Fantastisk.
Layout til tegninger


Her har jeg lagt in animasjonen jeg laget, vel og merke uten farger, men det får så vere.

 

 
Alt i alt så har jeg lært utrolig mye i inventor. Kanskje ikke så mye som jeg burde ha lært. Så jeg tenker at jeg ha lyst å fordype meg i dette programmet i samarbeidsoppgaven senere. For dette er virkelig ett program som er verdt å kunne.